Ciasto orzechowe znam z dzieciństwa, jednak w wersji z jajkami, cukrem i masłem.
Niedawno Weganon dodał swój wegański przepis na nussecken i tym obudził wspomnienie smaku z dzieciństwa. Postanowiłam Jego przepis przerobić i tak powstało moje ciasto orzechowe 🙂
Składniki:
CIASTO:
- 120 ml oliwy z oliwek
- 3/4 szklanki erytrytolu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki jogurtu kokosowego naturalnego
- 2,5 szklanki mąki orkiszowej (pół na pół jasna z ciemną)
Wszystkie składniki połączyć, powstała masa nie będzie tworzyć zwartej bryły ale powstaną połączone kawałki. Blaszkę wysmarować oliwą, wylepić ciastem, posmarować powidłami bez cukru lub dżemem porzeczkowym 100% owoców.
MASA:
- 3 szklanki łuskanych orzechów włoskich
- 50 ml oliwy z oliwek – 3 łyżki syropu daktylowego
- 3 łyżki erytrytolu
Połowę orzechów zmielić na grube okruchy, a połowę na drobne.
Na patelni podgrzać oliwę, erytrytol, syrop, podgrzać do połączenia (średnia moc) dodać orzechy. Całość smażyć ok 3-4 minuty, cały czas mieszając.
Masę wyłożyć na ciasto posmarowane powidłami i piec z termoobiegiem, ok. 20 min w 170 stop. C. Kroić po wystudzeniu.
Oryginalny przepis znajdziecie tutaj: https://weganon.pl/2020/11/opolskie-nussecken.html
Zobacz także: Dieta wegańska