Ciasto orzechowe znam z dzieciństwa, jednak w wersji z jajkami, cukrem i masłem.

Niedawno Weganon dodał swój wegański przepis na nussecken i tym obudził wspomnienie smaku z dzieciństwa. Postanowiłam Jego przepis przerobić i tak powstało moje ciasto orzechowe 🙂

Składniki:

CIASTO:

  • 120 ml oliwy z oliwek
  • 3/4 szklanki erytrytolu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki jogurtu kokosowego naturalnego
  • 2,5 szklanki mąki orkiszowej (pół na pół jasna z ciemną)

Wszystkie składniki połączyć, powstała masa nie będzie tworzyć zwartej bryły ale powstaną połączone kawałki. Blaszkę wysmarować oliwą, wylepić ciastem, posmarować powidłami bez cukru lub dżemem porzeczkowym 100% owoców.

MASA:

  • 3 szklanki łuskanych orzechów włoskich
  • 50 ml oliwy z oliwek – 3 łyżki syropu daktylowego
  • 3 łyżki erytrytolu

Połowę orzechów zmielić na grube okruchy, a połowę na drobne.

Na patelni podgrzać oliwę, erytrytol, syrop, podgrzać do połączenia (średnia moc) dodać orzechy. Całość smażyć ok 3-4 minuty, cały czas mieszając.

Masę wyłożyć na ciasto posmarowane powidłami i piec z termoobiegiem, ok. 20 min w 170 stop. C. Kroić po wystudzeniu.

Oryginalny przepis znajdziecie tutaj: https://weganon.pl/2020/11/opolskie-nussecken.html