Wykonanie ciastka jest banalnie proste, a efekt rewelacyjny
Składniki:
MASA
- 300 g dojrzałych bananów (ilość po obraniu)
- 200 g płatków owsianych zwykłych
- 130 g masła orzechowego
- 3 łyżki tradycyjnego kakao
- 50 ml napoju sojowego bez cukru
- 100 g czekolady gorzkiej minimum 74%
- 2 łyżki syropu daktylowego
POLEWA
- 50 g gorzkiej czekolady minimum 74%
- 2 łyżki syropu daktylowego
- 120 ml napoju roślinnego bez cukru (np. sojowego)

Przygotowanie:
Płatki owsiane zmielić na mąkę. Ja wykorzystałam do tego celu Lidlomix.
Banany zblendować na jednolitą masę, dodać kakao, syrop, płatki, masło orzechowe i napój roślinny. Całość dokładnie wymieszać.
Masę przelać do blaszki. Czekoladę posiekać na małe kawałki i równomiernie powtykać na powierzchni ciasta. Przy pomocy łyżki ciasto wepchnąć w głąb masy i rozsmarować masę tak aby przykryła ciasto.
Piec w 180 stop. ok 40-45 min z termoobiegiem.
Polewa przygotowanie:
Czekoladę połamać, włożyć do garnka, dodać syrop i mleko. Całość gotować na małej mocy cały czas mieszając, aż składniki dokładnie połączą się, polać ciasto i dokładnie wysmarować.
Można posypać płatkami migdałów lub wiórkami kokosowymi.