Wykonanie ciastka jest banalnie proste, a efekt rewelacyjny

Składniki:

MASA

  • 300 g dojrzałych bananów (ilość po obraniu)
  • 200 g płatków owsianych zwykłych
  • 130 g masła orzechowego
  • 3 łyżki tradycyjnego kakao
  • 50 ml napoju sojowego bez cukru
  • 100 g czekolady gorzkiej minimum 74%
  • 2 łyżki syropu daktylowego

POLEWA

  • 50 g gorzkiej czekolady minimum 74%
  • 2 łyżki syropu daktylowego
  • 120 ml napoju roślinnego bez cukru (np. sojowego)


Przygotowanie:

Płatki owsiane zmielić na mąkę. Ja wykorzystałam do tego celu Lidlomix.

Banany zblendować na jednolitą masę, dodać kakao, syrop, płatki, masło orzechowe i napój roślinny. Całość dokładnie wymieszać.

Masę przelać do blaszki. Czekoladę posiekać na małe kawałki i równomiernie powtykać na powierzchni ciasta. Przy pomocy łyżki ciasto wepchnąć w głąb masy i rozsmarować masę tak aby przykryła ciasto.

Piec w 180 stop. ok 40-45 min z termoobiegiem.

Polewa przygotowanie:

Czekoladę połamać, włożyć do garnka, dodać syrop i mleko. Całość gotować na małej mocy cały czas mieszając, aż składniki dokładnie połączą się, polać ciasto i dokładnie wysmarować.

Można posypać płatkami migdałów lub wiórkami kokosowymi.