Składniki
Spód:
290 g płatków owsianych górskich
1 szklanka erytrytolu
1 łyżka masła orzechowego
150 ml napoju sojowego bez cukru
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
płatki zmielić na gruboziarnistą mąkę, dodać masło, oliwę, napój, proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie wyrobić ręką. Blaszkę wysmarować oliwą, wyłożyć ciasto równomiernie.

Górna warstwa:
1 kg śliwek węgierek
1 szklanka daktyli suszonych bez pestek
Przygotowanie:
daktyle zalać wrzątkiem i odstawić na 30 min. Z śliwek usunąć pestki, owoce pokroić w ósemki. Połowę śliwek poukładać na wierzchu ciasta, lekko wciskając w ciasto. Drugą połowę zblendować z odcedzonymi daktylami.
Tak powstały mus owocowy rozsmarować na wciśniętych w ciasto śliwkach.
Piec w 180 stop. C z termoobiegiem ok 40 min.