Składniki

Spód:

290 g płatków owsianych górskich

1 szklanka erytrytolu

1 łyżka masła orzechowego

150 ml napoju sojowego bez cukru

3 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie:

płatki zmielić na gruboziarnistą mąkę, dodać masło, oliwę, napój, proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie wyrobić ręką. Blaszkę wysmarować oliwą, wyłożyć ciasto równomiernie.

Górna warstwa:

1 kg śliwek węgierek

1 szklanka daktyli suszonych bez pestek

Przygotowanie:

daktyle zalać wrzątkiem i odstawić na 30 min. Z śliwek usunąć pestki, owoce pokroić w ósemki. Połowę śliwek poukładać na wierzchu ciasta, lekko wciskając w ciasto. Drugą połowę zblendować z odcedzonymi daktylami.

Tak powstały mus owocowy rozsmarować na wciśniętych w ciasto śliwkach.

Piec w 180 stop. C z termoobiegiem ok 40 min.