Kolejny bardzo prosty przepis na ciastka, tym razem dla miłośników kokosa 🙂
Składniki na ciastka owsiano-kokosowe:
- 200 g daktyli suszonych bez pestek
- 80 g płatków błyskawicznych (u mnie owsiane)
- 130 g płatków owsianych zwykłych
- 110 g wiórków kokosowych niesiarkowanych
- 1 łyżka mleka ryżowego
Przygotowanie:
Daktyle zalać wrzątkiem ca minimum godzinę. Po upływie tego czasu daktyle odcedzić, zblendować na pastę. 100 g wiórków wsypać do urządzenia wielofunkcyjnego (u mnie Lidlomix) lub dobrego blendera i miksować do uzyskania pasty kokosowej. Pastę z daktyli wymieszać z płatkami i masłem z kokosa, dodać pozostałe wiórki. Całość połączyć, jeśli masa nie będzie chciała się połączyć dodać nieco mleka roślinnego. Nie należy dodawać go na początku, gdyż ciasto może myć za mokre.
Zwilżoną dłonią formować okrągłe ciastka, lekko je spłaszczyć, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180 stop. ok 25 min z termoobiegiem.