Ten chleb zna już chyba każdy, przepis jest bardzo prosty, a chleb wychodzi każdemu 😉
Składniki na chleb z kaszy gryczanej niepalonej:
- 2 szklanki kaszy gryczanej niepalonej
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1/2 miksu szklanki pestek dyni i nasion słonecznika
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka dowolnych płatków (owsiane/żytnie/gryczane)
Przygotowanie:
kaszę wsypać do wysokiego naczynia, zalać wodą – ok 2 palce nad powierzchnię kaszy :). Kaszę odstawić na dobę, nie przykrywać szczelnie.
Następnie kaszę przepłukać na sitku, wlać świeżą wodę – równo z powierzchnią kaszy (dlatego dobrze robić to w wysokim naczyniu). Dodać sól, całość blendować aż masa się połączy.
Masa nie będzie jednolita, więc nie musicie zajeżdzać blendera ;).
Blaszkę/keksówkę wysmarować oliwą, wysypać płatkami, wlać masę gryczaną. Piec w 180 stop. ok 50 min z termoobiegiem.
Smacznego!