Nie są to pulchniutkie bułeczki, ale tym razem wyszły mi zdecydowanie bardziej miękkie, więc polecam 🙂
Składniki na bułki drożdżowe:
- 130 g mąki pszennej
- 50 g mąki z komosy ryżowej
- 50 g mąki orkiszowej
- 90 g mąki z ciecierzycy
- 120 ml mleka sojowego
Zaczyn:
- 25 dag drożdży świeżych
- 5 g cukru
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka soli jodowanej
- 100 ml ciepłego (nie gorącego mleka!)
- siemię lniane, sezam
Przygotowanie: drożdże należy wyjąć z lodówki godzinę przed przygotowaniem bułeczek.
Drożdże zalać ciepłym mlekiem, dodać cukier, mąkę, całość wymieszać dokładnie. Odstawić w ciepłe miejsce. Ja wstawiam do piekarnika nagrzanego do 70 stop. C. Gdy zaczyn urośnie (u mnie ok 10 min) przelać do dużej miski, dodać mąki, sól, wymieszać i stopniowo dodawać ciepłe mleko roślinne. Wyrobić ciasto, w razie potrzeby dodać więcej mleka lub mąki.
Ciasto drożdżowe należy długo wyrabiać, moje barki jednak nie dają rady i proces ten nie trwa u mnie za długo. Ciasto włożyć do miski, przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 30 min.
Odrywać kawałki ciasta, formować bułki. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć bułki, posmarować wodą i posypać ulubionymi ziarnami.
Piec w 180 stop. ok. 30 min z termoobiegiem.