Święta Bożego Narodzenia to czas, który spędzamy w rodzinnym gronie przede wszystkim celebrując przy suto zastawionym stole. Wspólne spędzanie czasu, rozmowy, ale i brak ruchu czy nieograniczanie się w jedzeniu – to powszechne zwyczaje Polaków. Jak przeżyć święta i nie przytyć? O tym podpowiadam w dzisiejszym wpisie.

1. Świętuj przez trzy dni

Święta Bożego Narodzenia należy celebrować przez trzy dni. Rozpoczynamy od Wigilii, przez pierwszy dzień świąt i kończymy na drugim dniu. Nie przeciągamy świętowania do Sylwestra i Nowego Roku, tym bardziej nie przedłużamy tego czasu do 6 stycznia. Gdyby tak było, świąteczna rozpusta trwałaby prawie dwa tygodnie! Po trzech świątecznych dniach wracamy do starych, dobrych nawyków. Mam na myśli nie tylko nawyki żywieniowe, ale także sportowe. Więcej się ruszamy, jemy zdrowo, unikamy cukru i słodyczy.

2. Nie jedz do syta

Świąteczne potrawy mogą przyprawić o zawrót głowy. Wigilijne pierogi, uszka czy krokiety z barszczem, śledzie na różne sposoby czy inne ryby, a na deser makowiec i sernik. Świąteczne wędliny, wymyślne sałatki czy słodkie rarytasy kuszą na każdym kroku. Dlatego jeśli lubisz dobrze zjeść to staraj się ograniczyć ilość spożywanego posiłku. Nakładaj małe porcje i zawsze zostaw odrobinę miejsca, aby żołądek nie czuł przejedzenia. Najważniejsze, aby nie najadać się do syta. Dzięki temu unikniesz nieprzyjemności żołądkowych i sprawisz, że żadne święta nie będą ci straszne.

3. Zmień świąteczne nawyki

Przygotowując się do świąt, spróbuj eksperymentować ze składnikami. Jedną z podstawowych potraw, którą znajdziesz na każdym, świątecznym stole jest uwielbiana przez Polaków – sałatka jarzynowa. Jeśli jesteś osobą, która nie wyobraża sobie sałatki bez majonezu i zawsze dodawałeś cztery łyżki – w tym roku spróbuj coś zmienić i dodaj tylko jedną łyżkę majonezu, a resztę zastąp jogurtem naturalnym. Być może nie wyczujesz różnicy w smaku, ale za to wartość kaloryczna potrawy będzie dużo mniejsza. Podobnie jest z cukrem dodawanym do ciast. Zamiast niego spróbuj użyć erytrytolu lub zastąp go miodem. Podobnie może być z potrawami, które do tej pory smażyłeś na głębokim oleju. W to miejsce użyj piekarnika. Potrawy pieczone są dużo zdrowsze niż smażone, a nie tracą przy tym walorów smakowych.

4. Zapomnij o wadze

W Święta zapominamy o wadze. To bardzo ważne, aby w czasie świątecznej rozpusty nie ważyć się. Dotyczy to nie tylko samych świąt, ale także kilku dni po nich. Gdy wrócisz do swoich zdrowych nawyków oraz do aktywności sportowych – wtedy możemy sprawdzić, jak wygląda Twoja waga.

5. Nie wyrzucaj jedzenia

W Święta mamy tendencję do robienia zbyt dużej ilości potraw. Niestety jest to nawykiem każdego Polaka – robimy za duże zakupy, gotujemy za dużo, a później nie wiemy co z tym jedzeniem zrobić. Jeśli po trzech, świątecznych dniach zostało ci sporo jedzenia, zanieś je do jadłodzielni i podziel się z innymi. Jadłodzielnia to miejsce, w którym możesz zostawić żywność, której nie jesteś w stanie zjeść. To świetna inicjatywa, z której warto korzystać. Innym sposobem na zbyt dużą ilość jedzenia jest kupowanie mniej i robienie mniejszej ilości potraw. Podziękuje nam za to nie tylko nasz żołądek, ale także portfel.