Ciasto białkowe z galaretką z mango
Składniki na ciasto:
- 450 g gotowanej białej fasoli
- 250 g kaszy gryczanej niepalonej
- 3 miarki białka waniliowego Plantforce Synergy Life (Siła Roślin)
- 100 g masła orzechowego Active (Primavika)
- 1 szklanka daktyli suszonych bez pestek
- 150 ml napoju roślinnego (u mnie sojowe bez cukru)
- 1 łyżeczka wanilii
Przygotowanie: daktyle zalać wrzątkiem. Kaszę zalać wodą na noc. Fasolę wymoczyć przez noc i ugotować.
Kaszę przepłukać na sicie, daktyle odcedzić. Najpierw zmiksować fasole na jednolitą konsystencję, następnie osobno zmiksować daktyle i osobno kaszę. Następnie wszystko zmiksować razem: fasolę, daktyle, kasze, masło, białko,wanilię, napój na jednolitą masę. Jeśli masa będzie za gęsta dodać jeszcze nieco napoju.
Blaszkę wysmarować olejem rzepakowy, przełożyć masę i piec w 180 stop ok 40 min z termoobiegiem.
GALARETKA Z MANGO – składniki:
- 1 duże mango
- 3 łyżki soku z cytryny
- 2 płaskie łyżki agar agar
Przygotowanie: mango obrać, odkroić od pestki jak najdokładniej, dodać sok z cytryny i zblendować na mus. Mus przełożyć do garnka, dodać agar agar, gotując dokładnie wymieszać aby nie było grudek. Gdy masa zagotuje się wylać ją na ostudzone ciasto i schłodzić.
Można udekorować owocami, orzechami itp., ja położyłam pieczonego plantana 😉