Z tego przepisu nie będą zadowoleni zwolennicy dokładnej gramatury, jednak naprawdę można takie batoniki zrobić „na oko” 😉.
Składniki na batoniki musli z białkiem waniliowym:
- 2 dojrzałe średnie banany
- ok. 1 szklanka musu z jabłek (zrobiłam sama, pokrojone jabłka ugotowałam na mus z cynamonem)
- płatki owsiane
- 2 miarki białka PLANTFORCE Synergy Life -> https://silaroslin.pl/bialko-weganskie
- 2 łyżki czarnego sezamu
- 1/2 szklanki migdałów
- 1/2 szklanki orzechów włoskich
- czekolada gorzka 80% 100 g
- napój sojowy bez cukru
Przygotowanie:
Banany umyć, obrać, zblendować na mus, dodać mus jabłkowy, białko, wymieszać. Orzechy rozdrobnić malakserem lub blenderem z ostrzem S (ja używam speedcooka). Orzechy dodać do masy razem z sezamem, wymieszać i dodać stopniowo płatki, wymieszać. Masa ma być gęsta aby dała się nakładać łyżką. Blaszkę kwadratową/prostokątną wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć masę, wyrównać. Piec w 160 stop. z termoobiegiem na rumiany kolor (ok 20 min.) Wyjąć i przestudzić. Czekoladę rozpuścić z napojem sojowym i polać na przestudzone batony, rozprowadzić i odstawić stężenia czekolady.
Smacznego 🙂
Wskazówka: jeśli nie masz musu jabłkowego możesz dodać więcej bananów 😉