Ponieważ nie jestem zwolennikiem wyrzucania jedzenie, staram się wykorzystać wszystko.

Po pasztecie została kasza, w domu mam zawsze owoce świeże i suszone, tak powstały ciastka z pęczaku.

Składniki na ciastka z pęczaka:

  • 320 g ugotowanego pęczaku
  • 1 duży dojrzały banan
  • 15 g erytrytolu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki rodzynków
  • 2 łyżki tahini
  • 5 łyżek płatków owsianych
  • 2 łyżki czarnego sezamu

Przygotowanie:

Ugotowaną kaszę zblendować z bananem, erytrytolem, tahini, proszkiem do pieczenia i sezamem. Dodać płatki, rodzynki, wymieszać i odstawić do napęcznienia. Jeśli masa będzie za płynna można dodać więcej płatków, lub jeśli za gęsta można dodać mleko roślinne.

Tahini można wymienić na masło orzechowe.

Łyżką stołową nabierać porcję ciasta. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, układać kleks ciasta. Łyżką zamoczoną w wodzie wyrównać wierzch ciastka. Piec w 180 stop ok 35-40 min z termoobiegiem.

Należy uważam aby rodzynki się nie przypaliły. Ciastka lubią przywierać do papieru, po ok 20 min należy je odkleić delikatnie i przerzucić na drugą stronę. Tylko, gdy dają się odkleić łopatką od papieru, jeśli będą się kleić należy je zostawić aby jeszcze się dopiekły a woda wyparowała.