Fasolę pinto kupiłam przez sklep https://pliczko.pl/, ale myślę, że będzie dostępna także w innych miejscach 😉

Fasolę zalać wodą (na ok, dodać 1 łyżkę sody oczyszczonej, wymieszać, odstawić na noc. Pamiętaj, że fasola będzie zwiększać swoją objętość, więc wody musi być sporo nad poziom fasoli.

Po upływie 10-12 h fasolę przepłukać na sicie, dokładnie aby wypłukać sodę.

Fasolę przełożyć do garnka, zalać świeżą wodą i gotować do miękkości na średniej mocy.

Osobno ugotować kaszę pęczak. Pamiętaj, że jeśli kupujesz kaszę w woreczku to nie należy jej w nim gotować! Najlepiej jednak kupować kasze na wagę.

Składniki na pasztet z fasoli pinto:

  • 10 czubatych łyżek ugotowanej fasoli
  • 10 czubatych łyżek ugotowanej i odsączonej kaszy
  • 70 g pora (kawałek białej i zielonej części)
  • 70 g cebuli (1 mała)
  • 6 szt. suszonych pomidorów
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

kolendra, sól, pieprz kolorowy, wędzona papryka, majeranek, lubczyk

Przygotowanie:

Por i cebule pokroić w średnią kostkę, zeszklić na oliwie, doprawić solą i pieprzem.

Kaszę połączyć z fasolą i zblendować blenderem ręcznym lub w urządzeniu wielofunkcyjnym. Gdy powstanie jednolita masa, dodać cebulę i por, pokrojone w kostkę pomidory w kostkę. Całość wymieszać dokładnie, doprawić do smaku pieprzem, kolendrą, wędzona papryką, majerankiem i lubczykiem. Małą keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć masę i piec w 180 stop. C ok 45 min z termoobiegiem.

Polecam na ciepło do obiadu, na kanapki i bez kanapki 😉