Bardzo proste ciasto z bardzo zdrowych składników 🙂
- 1 szklanka daktyli suszonych bez pestek
- 1/2 szklanki mąki orkiszowej razowej
- 1/2 szklanki mąki jaglanej
- 1 szklanka mąki z komosy ryżowej
- 3 duże banany dojrzałe
- 2 łyżki masła orzechowego Primavika
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
- 300 g śliwek świeżych
+
- 1 puszka mleczka kokosowego schłodzonego przez 24 h w lodówce
- 1 łyżeczka erytrytolu zmielonego na puder
- 1 łyżka soku z cytryny
Jeśli nie macie mąki z komosy ryżowej (ja kupiłam ją pierwszy raz z ciekawości) możecie zamienić ją mąką orkiszową i/lub jaglaną.
Przygotowanie daktyle zalać wrzątkiem na 30 min. Po upływie tego czasu wodę odlać, daktyle zmiksować na krem. W kubku wymieszać sodę i ocet. Banany zmiksować dodać mąki, masło, mieszankę sody i octu, krem z daktyli. Całość wymieszać łyżką, jeśli masa nie będzie chciała połączyć się można dodać nieco mleka roślinnego. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć masę, na wierzchu poukładać śliwki i lekko je wcisnąć w ciasto. Ja pokroiłam śliwki w ósemki. Piekarnik nagrzać do 180 stop. i piec ok 45 min z termoobiegiem. Po przestudzeniu możesz ciasto pospać zmielonym na puder erytrytolem/ksylitolem lub ułożyć bitą śmietankę kokosową.
Stałą część mleczka ubić z erytrytolem i sokiem z cytryny. Ja ubijałam mleczko 2 min w speedcooku.
