Hiperlipidemia to zaburzenie metabolizmu lipidów, które może objawiać się jako podwyższone stężenie cholesterolu transportowanego przez lipoproteiny LDL (tzw. ,,złego” cholesterolu, ponieważ ta frakcja cholesterolu odkłada się w ścianach naczyń krwionośnych, powodując ich stwardnienie i zwężanie, które nazywamy miażdżycą) lub też obniżenie cholesterolu transportowanego przez lipoproteiny HDL (tzw. ,,dobrego cholesterolu’’, ponieważ ma zdolność do usuwania cholesterolu odłożonego w  ścianach naczyń) i/lub wysokim stężeniem trójglicerydów w surowicy krwi, przekraczającym dopuszczalne normy.

Osoby z  wysokim stężeniem HDL-cholesterolu i  niskim LDL-cholesterolu są w najmniejszym stopniu narażone na ryzyko wystąpienia miażdżycy. Odbiegający od normy wynik lipidogramu świadczy najczęściej o jednym z kilku rodzajów hiperlipidemii.

Rodzaje hiperlipidemii

W zależności od stężenia cholesterolu i triglicerydów, wyróżnia się następujące typy hiperlipidemii:

  • hipercholesterolemia – to sytuacja, w której przekroczony jest poziom cholesterolu całkowitego i/lub cholesterolu LDL,
  • hipertrójglicerydemia – kiedy przekroczony jest poziom trójglicerydów,
  • hiperlipidemia mieszana – kiedy przekroczony jest poziom zarówno trójglicerydów, jak i cholesterolu.

Hiperlipidemie można podzielić także na pierwotną i wtórną.  Pierwotna może być spowodowana następującymi czynnikami:

  • Nieodpowiednia dieta – spożywanie zbyt dużej ilości pożywienia w stosunku do potrzeb, konsumpcja żywności bogatej w cholesterol, żywności wysokoprzetworzonej,
  • Nadwaga – duża nadwaga zwykle powoduje wzrost tzw. „złego cholesterolu”, czyli LDL we krwi. W przypadku nadwagi występującej wraz z hiperlipidemią, utrata zbędnych kilogramów pomoże również obniżyć poziom LDL i trójglicerydów oraz podwyższyć poziom HDL,
  • Czynniki dziedziczne – skłonność do hiperlipidemii może być cechą dziedziczną, przekazaną przez rodziców – mówimy wtedy o hiperlipidemii rodzinnej.

Postać wtórna jest ściśle związana z występowaniem innych chorób lub może być wywołana działaniem ubocznym niektórych leków.

Objawy hiperlipidemii

Objawami hiperlipidemii są przede wszystkm nieprawidłowe wyniki lipidogramu. W przypadku osoby zdrowej wartości lipidogramu powinny być następujące (w zależności od laboratorium):

  • Cholesterol całkowity: 150-190 mg/dl
  • LDL: >115 mg/dl
  • HDL u mężczyzn<35 mg/dl, u kobiet >40 mg/dl
  • Trójglicerydy: <150 mg/dl

Dieta w hiperlipidemii

Dieta o kontrolowanej zawartości kwasów tłuszczowych

Dietą polecaną w hiperlipidemii (hipercholesterolemii, hipertriglicerydemii i hiperlipidemii mieszanej), w miażdżycy oraz w profilaktyce choroby niedokrwiennej serca jest dieta o kontrolowanej zawartości kwasów tłuszczowych. Jej głównym celem jest zmniejszenie stężenia lipidów w surowicy krwi. Najważniejszą zasadą tej diety jest ograniczenie spożycia tzw. nasyconych kwasów tłuszczowych oraz kwasów tłuszczowych typu trans i zastąpienie ich wielo- i jednonienasyconymi kwasami tłuszczowymi, a więc nie tylko ilość, ale przede wszystkim jakoś tłuszczów w codziennej diecie ma ogromne znaczenie.

Głównymi źródłami cholesterolu w  diecie są produkty zwierzęce, takie jak żółtka jaj, mięso, podroby, czy tłusty nabiał (tłuste sery, śmietana, masło).

  • Kwasy tłuszczowe nasycone (niekorzystne dla zdrowia, których nadmierne spożycie sprzyja wystąpieniu hiperlipidemii) zawarte są głównie w produktach pochodzenia zwierzęcego (mięso, nabiał). W związku z tym z diety powinno się eliminować tłuszcze zwierzęce: smalec, słoninę, boczek, tłuste mięsa, tłuste wędliny, tłuste sery, tłusty drób.
  • Niebezpieczne tłuszcze trans znajdują się głównie w  przetworzonych tłuszczach roślinnych, np. w twardych margarynach przeznaczonych do pieczenia ciast oraz w produktach z nich powstałych, np. drożdżówkach. Tłuszcze trans są obecne także w żywności wysokoprzetworzonej, takiej jak chipsy, czy żywność typu fast-food.
  • Korzystne dla zdrowia, nienasycone kwasy tłuszczowe znajdują się głównie w tłuszczach pochodzenia roślinnego: olejach roślinnych, miękkich margarynach kubkowych produkowanych z tych olejów, orzechach, nasionach roślin oleistych.

Najmniej niekorzystnych dla zdrowia kwasów nasyconych ma olej rzepakowy oraz oliwa z oliwek. Kwas  oleinowy, który jest zawarty w tych olejach, ma zdolność do zmniejszania stężeniamiażdżycorodnego cholesterolu LDL, a nie zmniejsza stężenia korzystnych lipoprotein HDL.  Na zmniejszenie cholesterolu mają także wpływ kwas linolowy (w oleju słonecznikowym, sojowym, kukurydzianym) oraz kwas alfa-linolenowy (w oleju rzepakowym i sojowym). Ważnymi tłuszczami są także tłuszcze ryb morskich bogate w wielonienasycone kwasy tłuszczowe ,,EPA” i ,,DHA” – które także zmniejszają stężenietriglicerydów we krwi. Dobrym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych i przeciwutleniaczy – witaminy E i selenu są kukurydza, orzechy włoskie, migdały, ziarna słonecznika.

Cukry

W przypadku hipertriglicerydemii, poza zwróceniem uwagi na ilość i jakość tłuszczu w diecie, ograniczeniu podlegać powinny także cukry proste –  sacharoza i fruktoza – które zwiększają stężenie triglicerydów. Ograniczenie fruktozy powinno jednak wynikać głównie z wyeliminowania z diety produktów zawierających dodatek syropu glukozowo-fruktozowego, takich jak: soki owocowe, dżemy słodzone, lody, sosy w proszku, ketchup, sklepowe słodycze złej jakości. Owoce, pomimo że są źródłem fruktozy, są także bogate
w witaminy i składniki mineralne i nie należy eliminować ich z diety.

Produkty odzwierzęce

Ze względu na konieczność ograniczenia w diecie produktów pochodzenia roślinnego, takich jak masło, śmietany, żółtka jaj, tłuste sery, które są jednocześnie źródłem witaminy A, należy zadbać o obecność produktów bogatych w beta-karoten. Beta karoten jest prowitaminą witaminy A, a więc ma zdolność w wyniku reakcji chemicznych w organizmie do przekształcenia się w witaminę A. Źródłem beta-karotenu są warzywa i owoce kolorużółtopomarańczpwego i zielonego, takie jak: marchew, słodkie ziemniaki, papryka czerwona, pomidor, szpinak, arbuz, morele, dynia, brzoskwinia.

Błonnik pokarmowy

Korzystne działanie na zmniejszenie stężenia cholesterolu we krwi ma błonnik pokarmowy, który powinien być obecny w codziennej diecie w postaci pełnoziarnistych produktów zbożowych, warzyw, owoców, nasion roślin strączkowych.  Inne produkty, które warto włączyć do diety to: cebula i czosnek, które zawierają substancje o działaniu przeciwkrzepliwym, obniżającym ciśnienie krwi i stężenie cholesterolu; bogate w flawonoidy buraki, bogate w błonnik nasiona roślin strączkowych.  Cennymi produktami są także płatki owsiane, otręby owsiane. Składnikiem owsa zmniejszającym stężenie cholesterolu jest rozpuszczalne włókno (beta-glukan) zawarte w ziarnach.

Praktyczne wskazówki dla osób z hiperlipidemią:

  1. Zrezygnuj z masła i twardych margaryn w kostce. Masło spróbuj zamienić miękkimi margarynami kubkowymi (czytaj skład i unikaj tych na bazie oleju palmowego), a najkorzystniej będzie zamienić je na smarowidło w postaci past warzywnych, czy hummusu. Margaryny piekarnicze zastępuj olejami roślinnymi.
  2. Tłuste mięso i przetwory z pełnego mleka zamień na ryby i chudy drób oraz na produkty nabiałowe o mniejszej zawartości tłuszczu. Warto zwrócić uwagę na produkty typu light, jednakże należy pamiętać o czytaniu ich składu, aby mieć pewność, że w zamian za obniżoną zawartość tłuszczu, producent nie dołożył do produktu dużej ilości cukru lub soli. Niektóre produkty typu light, jak np. jogurty, czy mozzarella, zazwyczaj charakteryzują się korzystnym składem.
  3. Chipsy, ciastka, drożdżówki i słone przekąski zamień na orzechy, pestki i nasiona. Zadbaj o ich codzienną podaż (ze względu na wysoką kaloryczność tych produktów ich ilość powinna być ograniczona – najlepiej dodawać je do owoców lub jogurtu na II śniadanie lub podwieczorek).
  4. Zamiast smażenia wybieraj pieczenie, duszenie, gotowanie i grillowaie. Jeśli konieczne jest smażenie, zaleca się przygotowywanie potraw na nieprzywierających patelniach, najlepiejz niewielką ilością oleju roślinnego. Dobrze sprawdzi się rozpylacz do tłuszczu lub pędzelek kuchenny.
  5. Zrezygnuj z nadmiaru białego, przetworzonego pieczywa, zamień je na chleb razowy,  płatki zbożowe, gruboziarniste kasze, ryż brązowy.
  6. Słodycze, dżemy, słodkie napoje owocowe zamieniaj na  świeże lub suszone owoce, domowe desery owocowe, ciasta na bazie daktyli i bogatych w beta-glukany płatków owsianych.

Zalecana obecnie dieta w chorobach układu krążenia takich jak: nadciśnienie, hiperlipidemie i miażdżyca to dieta śródziemnomorska.

Dieta śródziemnomorska

Podstawą diety śródziemnomorskiej są pełnoziarniste produkty zbożowe. W dużej ilości spożywane są makarony oraz kasze. Są źródłem energii i dzięki skrobi dają na długo uczucie sytości, dostarczają błonnik pokarmowy regulujący pracę przewodu pokarmowego, zapobiega zaparciom, są źródłem witamin z grupy B i składników mineralnych. Są spożywane z dużą ilością warzyw i dressingów bazujących na oliwie, świeżych ziołach, warzywach, orzechach.

Zaleca się spożywanie kilku porcji warzyw dziennie. Różnorodne, kolorowe warzywa przyrządzane są z dodatkiem czosnku, cebuli, ziół i przypraw i sąobecne w każdym posiłku i jako przekąski. Głównie są to pomidory, papryka, bakłażany, cukinia, karczochy, sałaty i oliwki. W diecie śródziemnomorskiej nie brakuje także soczystych i bogatych w witaminy beta-karoten owoców, które są zjadane na mniejszy posiłek, lub jako deser po głównym daniu. Nasiona strączkowe i orzechy często zastępują mięso i są jadane kilka razy
w tygodniu. Są źródłem białka roślinnego i nie zawierają nasyconych kwasów tłuszczowych. Dostarczają witamin z grupy B i flawonoidów – chronią przed chorobami serca i nowotworami.

Oliwa jest najbardziej popularnym tłuszczem w diecie śródziemnomorskiej i jest dodawana do surówek, do duszenia mięsa, do duszonych i pieczonych warzyw. Dodaje się do niej zioła, duże ilości świeżej pietruszki i bazylii. Korzystny pod względem zawartości kwasów tłuszczowych jest także olej rzepakowy, który z powodzeniem może w naszym regionie zastępować oliwę.

Produkty mleczne to głównie jogurty o mniejszej zawartości tłuszczu. Najlepiej bez cukru.

Ryby i owoce morza jadane są kilka razy w tygodniu. Podaje się do nich oliwę, bogate w resweratrol czerwone wytrawne wino, czosnek, warzywa, zioła. Należy jednak pamiętać, że nadmiar alkoholu jest niekorzystny dla zdrowia i nie powinien stanowić głównego źródła resweratrolu w diecie. Ryby stanowią źródło dobrze przyswajalnego białka o wysokiej wartości odżywczej. Zawierają znaczne ilości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3 o działaniu hipolipemicznym – niezbędne w profilaktyce choroby niedokrwiennej serca, obniżają ciśnienie krwi oraz jej krzepliwość.

Pozostałe produkty białkowe – drób, jaja i mięso czerwone są w diecie śródziemnomorskiej spożywane rzadziej. Jaja spożywane są 2-3 razy w tygodniu.

Zobacz także: Dieta na cholesterol

Bibliografia:

1. Ciborowska H., Rudnicka H.: Dietetyka Żywienie zdrowego i chorego człowieka, PZWL, 20019

2. Arent-Piotrkowska K.: Hipercholesterolemia – zmora dzisiejszych czasów. Co zrobić, by zapobiec jej konsekwencjom w świetle aktualnych zaleceńkardiologicznych, ProblHigEpidemiol 2018, 99(2): 108-113