Bardzo łatwa w wykonaniu, smakuje każdemu.
Składniki na zupę z soczewicy:
- 2 marchewki średnie
- 1 korzeń pietruszki
- 1,5 szklanki soczewicy czerwonej
- 1 cebula średnia
- 1 mały por
- 1 jogurt naturalny Planton
- ziele angielskie, liść laurowy, curry, sól, sos sojowy, kolendra
Przygotowanie:
warzywa umyć, obrać. Soczewicę zalać wodą na 15 min. Marchew, pietruszkę pokroić. Rozgrzać piekarnik, włożyć cebulę i piec aż się zarumieni. Warzywa: marchew, pietruszka, por, cebula zalać wodę, dodać ziele angielskie, liść laurowy. Całość gotować na średniej mocy, dodać odcedzoną soczewicę. W razie potrzeby dolać wody. Zupa ma być gęsta. Gotować do miękkości warzyw, następnie dodać sos sojowy, sól, curry, kolendrę i Planton, wymieszać.
Szybka i pożywna zupa na każdą kieszeń, smakuje zdecydowanie lepiej niż wygląda na tym urokliwym zdjęciu 🙂