Bardzo łatwa w wykonaniu, smakuje każdemu.

Składniki na zupę z soczewicy:

  • 2 marchewki średnie
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1,5 szklanki soczewicy czerwonej
  • 1 cebula średnia
  • 1 mały por
  • 1 jogurt naturalny Planton
  • ziele angielskie, liść laurowy, curry, sól, sos sojowy, kolendra

Przygotowanie:

warzywa umyć, obrać. Soczewicę zalać wodą na 15 min. Marchew, pietruszkę pokroić. Rozgrzać piekarnik, włożyć cebulę i piec aż się zarumieni. Warzywa: marchew, pietruszka, por, cebula zalać wodę, dodać ziele angielskie, liść laurowy. Całość gotować na średniej mocy, dodać odcedzoną soczewicę. W razie potrzeby dolać wody. Zupa ma być gęsta. Gotować do miękkości warzyw, następnie dodać sos sojowy, sól, curry, kolendrę i Planton, wymieszać.

Szybka i pożywna zupa na każdą kieszeń, smakuje zdecydowanie lepiej niż wygląda na tym urokliwym zdjęciu 🙂