Wersja tej zupy będzie tak różna, jak różne macie warzywa w lodówce, gdyż zawsze warto wykorzystać te, które akurat mamy pod ręką. Poniżej przepis na jedną z moich wersji.
Składniki na zupę soczewicową z innymi warzywami:
- 1,5 szklanki czerwonej soczewicy
- 2 marchewki
- 1 pietruszka korzeń
- 1/3 selera
- 1 por
- 1 cebula
- 1 cukinia
- 1/2 papryki świeżej
- 2 ziemniaki
- 3 łyżki mleczka koksowego
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- ziele angielskie
- liść laurowy
- curry
- papryka mielona ostra
- sól
- czosnek granulowany
- tymianek
Przygotowanie: soczewicę zalać wodą na 30 min. Piekarnik nagrzać do 200 stop. C, cebulę umieści w kokilce, polać 1 łyżeczką oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego i piec ok 20 min. Z pokrojonej włoszczyzny i wody (ok 2-3 l) ugotować wywar z dodatkiem podpieczonej cebuli, ziela angielskiego, liścia laurowego. W tym czasie pokroić dowolnie pozostałe warzywa: cukinię, paprykę, ziemniaki, dodać do zupy razem z odsączoną soczewicą i całość gotować do miękkości. W razie potrzeby dolać wody, zupa ma być gęsta. Doprawić curry, papryką, czosnkiem, tymiankiem i solą, na koniec dodać mleczko kokosowe, wymieszać.