Low FODMAP 2 Faza

Dieta redukcyjna - na odchudzanie | Dietetyk Natalia Mogiłko

Dieta Low FODMAP (II faza)

70,00 

Dieta LOW FODMAP (2 faza) to aktualnie złoty standard postępowania dietetycznego w ZJD i SIBO ,jest to dieta opartą na produktach spożywczych mających małą zawartość FODMAP (węglowodanów, które w jelicie cienkim i grubym ulegają procesowifermentacji bakteryjnej). Badania pokazują, że dieta ta przynosi poprawę u ponad 80% pacjentów z zespołem jelita drażliwego.

Nazwa FODMAP pochodziod angielskich nazw grup składników:

Fermentable (Fermentujące) - proces, w którym bakterie jelitowe fermentują niestrawione węglowodany,

Oligosaccharides (Oligosacharydy) – m.in. w produktach takich jak pszenica, żyto, jęczmień, rośliny strączkowe

Disaccharides  (Disacharydy) – w cukrze mlecznym – laktozie

Monosaccharides (Monosacharydy) – fruktoza zawarta w owocach, miodzie, dżemie)

And  -  i

Polyols(Poliole) - alkohole cukrowe, które naturalnie występują w niektórych owocach.

W jadłospisie znajdziesz propozycje szybkich i prostych posiłków, opartych o sezonowe produkty spożywcze dostępne w Lidlu. Znajdziesz tam także pomysły na wykorzystanie gotowych posiłków z dobrym składem dostępnych w markecie. Dieta dostępna jest jednym wariancie kalorycznym: ? . Każdy dzień jadłospisu składa się z 5 posiłków, zbilansowanych zgodnie z aktualnymi zaleceniami ekspertów. Dzięki stosowaniu tej diety każdego dnia dostarczysz swojemu organizmowi odpowiedniej ilości białka, tłuszczu, węglowodanów, witamin i składników mineralnych, a odpowiednio dobrana energetyczność diety pomoże Ci uzyskać Twój cel. Do każdego jadłospisu dołączona jest krótka instrukcja jego stosowania. * jeśli jednak szukasz indywidualnej diety zapraszam do kontaktu 519 190 891 lub nataliamogilko@wp.pl