Pizza z trzech mąk – ciasto:
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki orkiszowej + 1 łyżka do zaczynu
- 0,5 szklanki mąki z płaskurki BioBabalscy
- 0,5 szklanki mąki gryczanej BioBabalscy
- 2 łyżki oleju rzepakowego rafinowanego
- 30 dag drożdży
- 1/3 łyżeczki cukru
- szczypta soli
- 1,5 szklanki „mleka” roślinnego bez cukru( u mnie sojowe Kaufland + nieco więcej w razie potrzeby
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
W 0,5 szklaki ciepłego mleka (ok 40 stop) rozpuścić droższe, cukier, mąkę i sól. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W dużej misce połączyć mąki, bazylię, sól, zaczyn. Całość wyrobić, w razie potrzeby dolać nieco ciepłego mleka. Ciasto odstawić w ciepłe miejsce na 30 min (przykryć ściereczką).
W tym czasie przygotować „obkład” – tutaj pełna dowolność, u mnie było tak:
- „ser z ziemniaka i marchewki”
- 2 średnie ziemniaki
- 1 duża marchewka
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych
- 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej
Przygotowanie: warzywa obrać, ugotować razem do miękkości, odlać wodę, dodać pozostałe składniki i zblendować na gładką masę. Plus to co miałam w lodówce w niehandlową niedzielę:
- 1 cukinia
- 2 marchewki
- 4 pieczarki
- 1 cebula
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
- 1/2 papryki czerwonej
- trochę ogórków z chili
- ostra papryka
Paprykę pokroić w kostkę, cukinię w plastry, marchew w paski przy pomocy obieraczki do warzyw. Cebulę pokroić w kostkę, pieczarki w plastry. Do garnka wlać na dno nieco wody, podgrzać, wrzucić cebulę i pieczarki, doprawić solą i pieprzem, dusić do miękkości. Cukinię z marchewką wymieszać w misce z olejem i papryką, wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w 180 stop. ok 15 min.
Przygotować blaszkę (z piekarnika), wyłożyć papier do pieczenia, rozwałkować ciasto, posmarować „serem” z ziemniaka i marchewki, ułożyć cebulę z pieczarkami, pieczone warzywa, surową paprykę i ogórki.
Piec pizze w 180 stop z termoobiegiem 15 min.
Do pizzy polecam zielony koktajl: natka pietruszki + roszponka + mango + sok z cytryny + woda 🙂