Składniki na ciasto czekoladowe z truskawkami na bazie buraka:
- 500 g gotowanego buraka (u mnie burak gotowany z LIDLA 🙁 – dietetyk też człowiek 😀 )
- 1 kubek daktyli suszonych bez pestek
- 100 g mąki gryczanej Biobabalscy
- 100 g mąki orkiszowej typ 1850 Biobabalscy
- 1 czekolada gorzka 74%
- 3 łyżki kakao tradycyjnego
- 3 łyżki karobu
- szczypta soli
- oliwa z oliwek
- 30 dag truskawek
Daktyle włożyć do dużego (300 ml) kubka i zalać wrzątkiem na 30 min. Pamiętaj aby przed zalaniem każdy daktyl sprawdzić czy nie ma pestek (lekko nacisnąć). Buraki zmiksować na jednolitą masę, dodać daktyle, kakao, karob, sól i wszystko ponownie razem zmiksować. Ja do tego celu używam urządzenie wielofunkcyjne Speedcook. Czekoladę poszatkować. Masę wymieszać z czekoladą, mąkami, przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą. Truskawki pokroić i „powtykać” w ciasto. Piec w 180 stop. 45 min z termoobiegiem.
Smacznego 😉