Składniki na blok gryczano-karobowy:

  • 1 szklanka kaszy gryczanej niepalonej
  • 1 szklanka daktyli suszonych bez pestek
  • 1/2 szklanki karobu
  • 2 łyżki masła orzechowego Primavika Active
  • 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
  • 50 g  czekolady gorzkiej 80%
  • 100 ml napoju sojowego bez cukru

Przygotowanie:

Kasze ugotować na sypko, daktyle zalać wrzątkiem i odstawić na 20 min. Kaszę zmiksować z karobem, odcedzonymi daktylami, siemieniem i masłem orzechowym. Do miksowania masy używam urządzenia Speedcook (http://speedcook.pl/).

Zmiksowaną masę przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180 stop. 30 min z termoobiegiem.

Czekoladę pokruszyć do metalowej miski, dolać napój, miskę ułożyć na garnku z gotującą się wodą. Cały czas mieszając rozpuścić czekoladę, polać nią upieczony i ostudzony blok.

Smacznego 🙂