Składniki na blok gryczano-karobowy:
- 1 szklanka kaszy gryczanej niepalonej
- 1 szklanka daktyli suszonych bez pestek
- 1/2 szklanki karobu
- 2 łyżki masła orzechowego Primavika Active
- 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
- 50 g czekolady gorzkiej 80%
- 100 ml napoju sojowego bez cukru
Przygotowanie:
Kasze ugotować na sypko, daktyle zalać wrzątkiem i odstawić na 20 min. Kaszę zmiksować z karobem, odcedzonymi daktylami, siemieniem i masłem orzechowym. Do miksowania masy używam urządzenia Speedcook (http://speedcook.pl/).
Zmiksowaną masę przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180 stop. 30 min z termoobiegiem.
Czekoladę pokruszyć do metalowej miski, dolać napój, miskę ułożyć na garnku z gotującą się wodą. Cały czas mieszając rozpuścić czekoladę, polać nią upieczony i ostudzony blok.
Smacznego 🙂