Białko konopne stanowi źródło wartościowego białka roślinnego, które ma pozytywny wpływ na ludzki organizm. Otrzymuje się je w wyniku procesu tłoczenia na zimno ziaren konopi siewnej. Białko konopne zaliczane jest do grupy „superfood”, czyli superżywności. Dlatego warto wiedzieć o nim więcej – jakie ma właściwości, zastosowanie, wartości odżywcze i kto powinien je wprowadzić do codziennej diety.

Właściwości białka konopnego

Białko konopne cechuje się wyjątkowymi wartościami odżywczymi. Wykazuje wiele prozdrowotnych właściwości, dzięki proteinom pochodzącym ze zmielonych, tłoczonych na zimno ziaren konopi siewnej. Świetnie poradzi sobie, jako zamiennik białka pochodzenia zwierzęcego. Sprawdzi się jako niezbędny element diety wegetariańskiej oraz wegańskiej.

Jakie minerały oraz witaminy posiada białko konopne? Jest bogatym źródłem witamin z grupy B, witaminy C oraz E. Posiada 20 niezbędnych aminokwasów, wśród których znajdziemy np. aminokwasy esencjonalne, czyli takie, których organizm nie jest w stanie wytworzyć samodzielnie. Zawiera także nienasycone kwasy tłuszczowe (np. omega-3, omega-6), błonnik, lecytynę, karoten, minerały takie jak: magnez, fosfor, potas, wapń i żelazo. Jest również źródłem kwasu GLA, który chroni człowieka przed chorobami przewlekłymi.

Dodatkowo warto wiedzieć, że białko konopne jest produktem bezglutenowym i nie zawiera laktozy, dlatego mogą je spożywać osoby z alergią lub nietolerancją pokarmową. Dobrze przyswaja się w organizmie, szybko się wchłania, jest hipoalergiczne i lekkostrawne. Ponadto charakteryzuje się zrównoważonym pH.

Jakie zastosowanie ma białko konopne?

Przyjmowanie białka konopnego ma na celu przede wszystkim wzbogacenie codziennej diety. Powinny się nim zainteresować szczególnie osoby aktywne fizycznie, które na co dzień uprawiają sport. Bowiem białko wspomoże ich w regeneracji, doda energii oraz będzie doskonałym budulcem przy wzroście mięśni. Nie tylko osoby aktywne fizycznie i sportowcy powinni zażywać białko konopne. Zalecane jest również tym, którzy mają problemy z układem pokarmowym. Bowiem jest to źródło łatwo przyswajalnego błonnika, które nie tylko poprawi trawienie, ale także wzmocni układ pokarmowy.

Białko konopne zalecane jest także dla kawoszy. A gdyby tak codzienną filiżankę kawy zamienić na dodanie protein do posiłku? Dzięki temu chwilowy przypływ energii zamienisz na całodniowy zastrzyk, który doda nie tylko sił do pracy, ale także do nauki. Przyjmowanie białka konopnego pozytywnie wpłynie na poprawę odporności. Dzięki zawartym białkom globularnym (edestyna i albumina) wsparty zostanie układ immunologiczny.

Kwasy tłuszczowe z pewnością posłużą i wzmocnią włosy. Omega-3, omega-6 i omega-9 wpływają nie tylko na zdrowy i lśniący wygląd włosów, ale także sprawią, że zatrzymany zostanie proces wypadania włosów oraz wspomogą ich wzrost i zagęszczenie. Zyska na tym także sama skóra głowy, bowiem zawarta w białku witamina E uspokoi skórę i sprawi, że suchość (a przy tym także łupież) zniknie.

Białko konopne – dla kogo?

Spożywanie białka konopnego jest bezpieczne. Produkt ten nie zawiera substancji psychoaktywnych. Może jedynie przynieść pozytywny skutki dla organizmu każdego człowieka. Warto więc pomyśleć o włączeniu go do diety. A kto szczególnie powinien wziąć białko konopne pod uwagę?

  • osoby, które pragną zbudować masę mięśniową,
  • sportowcy oraz osoby, które intensywnie trenują,
  • osoby, chcące wzbogacić swoją dietę,
  • osoby, które chcą dostarczyć organizmowi wartościowe białko roślinne, minerały, witaminy oraz aminokwasy,
  • osoby zagrożone rozwojem chorób serca oraz układu krwionośnego,
  • osoby, którym grozi osteoporoza,
  • osoby, które borykają się z problemami skóry oraz włosów,
  • osoby z problemami układu pokarmowego,
  • osoby osłabione, które mają problemy z odpornością,
  • osoby cierpiące na schorzenia reumatyczne.

Białko konopne można dodawać do wielu pokarmów. W małej ilości nie zmienia smaku potraw. Pamiętaj jednak, aby dbać o urozmaiconą dietę, dlatego warto sięgać także po inne źródła białka.

Hipoalergiczność i lekkostrawność białka konopnego sprawia, że nie obserwuje się skutków ubocznych wśród osób, które włączyły do swojej diety białko konopne. Dodatkowym atutem jest fakt, że mogą je stosować także osoby z alergiami czy nietolerancjami pokarmowymi. To doskonały suplement dla każdego! Bez względu na to czy nie tolerujesz laktozy, jesteś na diecie wegańskiej lub wegetariańskiej albo masz problemy z przyswajaniem glutenu. Szerokie zastosowanie oraz cenne właściwości sprawiają, że każdy powinien sięgnąć po białko konopne.

Zobacz także szczegóły: Konsultacja Dietetyczna Online