post-thumb

Składniki:

500 g gotowanego buraka (u mnie burak gotowany z LIDLA 🙁 – dietetyk też człowiek 😀 )

1 kubek daktyli suszonych bez pestek

100 g mąki gryczanej Biobabalscy

100 g mąki orkiszowej typ 1850 Biobabalscy

1 czekolada gorzka 74%

3 łyżki kakao tradycyjnego

3 łyżki karobu

szczypta soli

oliwa z oliwek

30 dag truskawek

Daktyle włożyć do dużego (300 ml) kubka i zalać wrzątkiem na 30 min. Pamiętaj aby przed zalaniem każdy daktyl sprawdzić czy nie ma pestek (lekko nacisnąć). Buraki zmiksować na jednolitą masę, dodać daktyle, kakao, karob, sól i wszystko ponownie razem zmiksować. Ja do tego celu używam urządzenie wielofunkcyjne Speedcook. Czekoladę poszatkować. Masę wymieszać z czekoladą, mąkami, przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą. Truskawki pokroić i “powtykać” w ciasto. Piec w 180 stop. 45 min z termoobiegiem.

Smacznego 😉