post-thumb

Plasterki warzywne

Suszone plasterki pomidora z bazylią i oregano
Składniki:  pomidor, bazylia, oregano.

Suszone plasterki buraka o smaku winegret
Składniki: burak, ocet winno-owocowy (ocet winny jabłkowy, ocet spirytusowy), zagęszczony sok z cytryn, ekstrakt pieprzu czarnego, sok czosnku suszony.

Suszone plasterki marchewki z przyprawami i ziołami
Składniki: marchew, cebula suszona, ekstrakt drożdżowy suszony, przyprawy (papryka, pieprz czarny, pieprz Cayenne), zioła (oregano, tymianek), zagęszczony sok z cytryn, sok czosnku suszony.

Okiem dietetyka

Fajna alternatywa chipsów, produkty bez soli, więc odpowiednie dla małych dzieci, z naturalnymi dodatkami. Jedynie plastry buraka odpuściłabym dzieciom ze względu na użyty ocet spirytusowy. Polecam na zdrową przekąskę.

 

Dżem 100% owoców Rapsodia Czarna porzeczka z aronią

Składniki:
czarne porzeczki (70g na 100g produktu), aronia (30g na 100g produktu), cukry pochodzące z owoców, substancja żelująca – pektyny

Okiem dietetyka

Ten produkt może z powodzeniem zastąpić, uwielbiany przez dzieci, słodzony cukrem dżem. A i dorośli lubią zanurzyć w dżemiku jakiegoś maślanego rogala albo wafla gryczanego. Ten produkt smakuje jak dżem, składa się tylko z owoców i ich cukrów, a do żelowania użyto roślinnej pektyny zamiast zwierzęcej żelatyny. Nie przesadzajmy z nim, jest kaloryczny, ale nie musimy tez sobie go odmawiać jak klasycznego słodzonego cukrem dżemu.

 

Dżem 100% owoców Rapsodia brzoskwinia

.

Składniki
różnych wersji smakowych:
owoce 100g na 100g, zagęszczony sok owocowy,  substancja żelująca – pektyny.

 

Okiem dietetyka Sytuacja jak powyżej, można sobie pozwolić!

 

Pasty sojowe LUNTER

 

 

 

 

Napój sojowy Vitanella bez cukru (potocznie mleko sojowe)

Składniki:
baza sojowa 99,5% (woda, soja 7,2%), wapń, stabilizator (guma gellan), sól morska, regulator kwasowości (fosforany potasu), witaminy (D2, B2, B12).

Okiem dietetyka

Taki napój roślinny to świetna alternatywa mleka krowiego dla osób, które z różnych przyczyn nie piją mleka bądź piją za dużo i powinny ograniczyć jego spożycie. Wybierając napój roślinny warto wybrać ten fortyfikowany czyli wzbogacony w wapń i witaminy. Guma gellan to dodatek do żywności uznany za bezpieczny, który nie jest wchłaniany w przewodzie pokarmowym a jego duże ilości mogą powodować wzdęcia. Jednak spożywanie jednej szklanki napoju dziennie nie stanowi ryzyka nadmiernego spożycia.

 

Suche nasiona roślin strączkowych (soczewica, ciecierzyca, groch, fasola)

Składniki:
suche nasiona roślin strączkowych 100%

Okiem dietetyka

Wybaczcie niezbyt logiczne zdjęcie J Wstawiam ten produkt, żeby powiedzieć Wam kilka słów o strączkach. Warto je jeść w związku z tym, że mają masę wartości odżywczych. Możecie przygotować z nich ogrom różnych potraw od ciasta, przez pasztet, po pastę na chleb i majonez roślinny. Polecam serdecznie!

        A teraz chciałabym zaprezentować Wam produkty powszechnie uważane za zdrowe, które po przeczytaniu składu tracą to miano w dwie sekundy, w mniejszym bądź większym stopniu. Nie dajmy się zwieść pochlebnym napisom kierowanym do konsumenta na etykiecie opakowania, które mają świadczyć o tym, że produkt jest zdrowy. Czytajmy skład, zawsze przed zakupem nowego produktu! Przed kolejnym zakupem tego samego produktu tez warto wyrywkowo sprawdzić czy aby producent nie zamieszał w składzie na niekorzyść konsumenta, bo przezorny konsument zawsze ubezpieczony.

 

Sałatka z kurczakiem

Składniki:  sałata rzymska 46%, dressing 30%: (woda, olej rzepakowy, jogurt z mleka, cukier, czosnek (3,5%), ocet spirytusowy, żółtko jaja, skrobia modyfikowana kukurydziana, sól przyprawy, sok cytrynowy z koncentratu soku cytrynowego, kwas cytrynowy, naturalne aromaty), pieczone mięso z piersi kurczaka 15% (100g produktu uzyskano z 108g mięsa), dekstroza, sól, regulator kwasowości (węglany sodu), stabilizatory (cytrynian sodu, octan sodu, mleczan wapnia), przeciwutleniacz (ekstrakty rozmarynu), ser twardy 5%: (mleko, kultury bakterii kwasu mlekowego, sól, podpuszczka, mąka ziemniaczana), grzanki 4% (mąka pszenna, olej słonecznikowy, sól, maltodekstryna, dekstroza, zioła, ekstrakt drożdżowy, przyprawy, ekstrakt przypraw, cukier, drożdże.

Okiem dietetyka

No i się zaczerwieniło… Potencjalnie zdrowa sałatka z kurczakiem Vital Fresh po polaniu dressingiem okazuje się być wzbogacona sporą ilością cukrów, niepotrzebnie.

Cukier jaki jest i dlaczego szkodzi każdy wie, unikajmy go w zdrowej diecie.

Dekstroza należy do cukrów prostych, których nadmierna ilość w diecie jest niekorzystna dla zdrowia z wielu powodów, takich jak ryzyko wystąpienia otyłości, zaburzeń gospodarki lipidowej, indukowaniem stanu zapalnego, zwiększeniem ciśnienia tętniczego.

Maltodekstryna to rodzaj skrobi o wysokim indeksie glikemicznym, której nie powinniśmy spożywać zbyt dużo.

Ocet spirytusowy to powszechnie stosowany dodatek w kuchni polskiej, powiecie i to się zgadza. O tyle, o ile zdrowym dorosłym nie wyrządzi większej „krzywdy” to dorosłym
z chorobami układu pokarmowego lub dzieciom już może dać się w trawienne znaki. Unikajmy zbyt dużych ilości octu spirytusowego i zastępujmy go sokiem z cytryny lub octami roślinnymi.

Ze swojej strony powiem jeszcze, że zagęszczony sok cytrynowy, obecny w składzie, można zawsze zastąpić sokiem z cytryny, po prostu, a pszenne grzanki bardziej wartościowymi pełnoziarnistymi. Nie polecam Wam tego produktu na zdrowy posiłek, chyba, że nie polejecie sałatki dressingiem ;).

 

Sałatka z indykiem

Składniki:  warzywa w zmiennych proporcjach  45% (sałata rzymska, endywia),  dressing 16%: [(musztarda  – woda, ocet spirytusowy, gorczyca, cukier, sól, przyprawy), woda, olej rzepakowy, cukier, miód sztuczny (cukier, woda, regulator kwasowości – kwas cytrynowy, aromat miodowy), ocet spirytusowy, odtłuszczone mleko w proszku, skrobia, syrop glukozowo-fruktozowy, sól, gorczyca czarna, regulator kwasowości – kwas cytrynowy], udo z indyka pieczone 16% [mięso z uda indyczego (100g produktu uzyskano z 110g mięsa indyczego), sól, skrobie, białko indycze kolagenowe, błonnik owsiany, syrop glukozowo-fruktozowy, glukoza, aromaty, przyprawy, przeciwutleniacz – ekstrakt z rozmarynu, cukier, błonnik pszenny bezglutenowy, cukier karmelizowany, warzywa suszone, proszek jogurtowy odtłuszczony z mleka, mleko pełne w proszku], brzoskwinia konserwowa 15% ( brzoskwinia konserwowa kostkowana, woda, cukier, regulator kwasowości – kwas cytrynowy), żurawina suszona 8% (żurawina, cukier, olej słonecznikowy. Ufff to wszystko…

Okiem dietetyka

Cóż, rzec… Może na początek, że cukier cukier syropem glukozowo-fruktozowym pogania
i to jest złe! Dla miłych czytelników, którzy nie wiedzą co za diabeł z tego syropu należą się wyjaśnia. Syrop glukozowo-fruktozowy to mieszanina łącząca ze sobą te dwa cukry proste. Takie połączenie powoduje zwiększenie syntezy tkanki tłuszczowej. Regularne spożywanie tego syropu powoduje wzrost apetytu oraz przyczynia się do powstania insulinooporności i cukrzycy typu 2 oraz stanowi ryzyko wystąpienia m.in. dny moczanowej, kamieni nerkowych, nadciśnienia. Syropowi glukozowo-fruktozowemu mówimy zdecydowanei stanowcze „nie”!

Musztarda czyli uwielbiany przez nas dodatek do mięs, jaj i innych. Dodaj ja i owszem, ale nie przesadzaj ze względu na zawarty w niej cukier i ocet spirytusowy. Możesz tez poszukać nieco droższej wersji popularnego „musztryku”, z lepszym składem.

Udo z indyka pieczone 16% – o matko i córko, ileż można słodzić pieczonego indyka?? Producent do przygotowania tego mięsa użył aż 4 różnych rodzajów słodzidła – syrop glukozowo-fruktozowy, glukoza, cukier, cukier karmelizowany.

 

Kasza bulgur z kurczakiem i czarną fasolą

Składniki:
Kasza bulgur ugotowana 53% (woda, kasza bulgur), filet kurczaka w przyprawie orientalnej 14% (filet z piersi kurczaka, sól, papryka, kolendra, kmin rzymski, chilli, kozieradka, kurkuma, cebula, czosnek, cynamon, goździki, pieprz czarny, imbir, gałka muszkatołowa, kardamon, koper włoski, kminek, dekstroza), kukurydza, papryka czerwona, fasola czarna konserwowa 5% (fasola czarna, woda, sól), olej rzepakowy, ocet spirytusowy, przyprawy, sól, ocet jabłkowy, cukier, sos sojowy (nasiona soi, woda, sól, mąka pszenna, cukier), natka pietruszki suszona.

Okiem dietetyka

Nie byłoby źle, bo wartościowa kasza, bo fajne przyprawy do kurczaka prosto wykonanego, bo warzywka świeże, bo tłuszczu mało, no ale nie mogę polecić Wam abyście na co dzień raczyli się sałatką z dodatkiem cukru stołowego, dekstrozy i octu spirytusowego w jednym.
Z prezentowanych tu sałatek ta wypada najlepiej, jednak wymogów zdrowego produktu do końca nie spełnia. Ps. Można dostać bez problemu sos sojowy bez cukru, tu nawet i sos został wybrany z cukrem. Słabo.

 

Hummus

Składniki:
ciecierzyca gotowana %, woda, olej rzepakowy, pasta sezamowa Tahini 8,5%, sól, regulator kwasowości (kwas mlekowy, kwas cytrynowy), czosnek, suszony kmin rzymski, przeciwutleniacz: kwas askorbinowy

Okiem dietetyka

Długo zastanawiałam się gdzie umieścić pastę z ciecierzycy hummus, ponieważ jak widzicie nie zawiera ona żadnych niezdrowych składników. Jednak…, dodatek takiej ilości oleju rzepakowego do pasty hummus jest dla mnie nie do przyjęcia. Bazę tłuszczową w tego typu smarowidle, przepysznym z resztą, stanowić ma pasta sezamowa Tahini. Olej jest tu zupełnie zbędny, dlatego nie polecam Wam tego produktu. Najlepiej oczywiście ukręcić humus w domu, jednak gdy nie masz takiej możliwości, to staraj się poszukać hummus bez dodatku oleju bądź z jego minimalnym dodatkiem. Nie zapomnij zaopatrzyć się w ogórka kiszonego, to najlepszy kompan hummusu, moim zdaniem.

 

Hummus w trzech smakach

Składniki:
hummus naturalny 80g: ciecierzyca gotowana 52%, woda, olej rzepakowy, pasta sezamowa Tahini 8,5%, sól, regulator kwasowości (kwas mlekowy, kwas cytrynowy), czosnek, kmin rzymski, przeciwutleniacz: kwas askorbinowy; hummus pomidorowy 80g: ciecierzyca gotowana 46%, woda, pomidor suszony marynowany 14,3% (pomidor suszony, woda, cukier, sól), olej rzepakowy, pasta sezamowa Tahini 6,8%, czosnek suszony, regulator kwasowości (kwas mlekowy, kwas cytrynowy), kmin rzymski, przeciwutleniacz: kwas askorbinowy; hummus paprykowy 80g: ciecierzyca gotowana 54%, olej rzepakowy, pasta paprykowa 13,7% (papryka czerwona, papryka czereśniowa, papryka wiśniowa, cukier, sól, ocet spirytusowy), woda, pasta sezamowa Tahini 7,1%, sól, czosnek suszony, regulator kwasowości (kwas mlekowy, kwas cytrynowy), kmin rzymski, przeciwutleniacz: kwas askorbinowy.

Okiem dietetyka

Tu producent prócz hummusu naturalnego proponuje nam również dwie pyszne odsłony
z papryką i pomidorami, wszystko byłoby ok gdyby nie dodatek oleju, jak wyżej, oraz cukru. Naprawdę można zrobić te pasty w lepszej wersji.

 

Surówka z buraczków

Składniki:
buraki ćwikłowe ugotowane 86%, cebula 4%, olej rzepakowy 3,9%, ocet spirytusowy, cukier, sól, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, pieprz czarny.

 

Okiem dietetyka

Surówka – zdrowy i niezbędny dodatek do obiadu i nie tylko. Ta prezentowana powyżej nie jest bardzo złym wyborem, bo lepiej zjeść taką surówkę niż wcale. Jednak produkt przyprawiony octem spirytusowym i cukrem nie powinien gościć na co dzień w naszej zdrowej diecie.

 

Surówka Rarytasek

Składniki:
kapusta biała 52%, marchew 25%, ogórki 6%, olej rzepakowy 5%, cukier, papryka czerwona 2%, papryka zielona 2%, ocet spirytusowy, sól, regulator kwasowości – kwas cytrynowy, pieprz czarny, przeciwutleniacz – kwas askorbinowy,

 

Okiem dietetyka

Sytuacja podobna jak wyżej, czyli dodatek cukru i octu do zdrowej surówki czyni z niej nie do końca zdrowe danie. Zwróćcie uwagę, że cukru jest więcej niż papryki, ponieważ jest
w składzie wymieniony przed paprykami. Czy na co dzień powinniśmy jest więcej cukru czy papryki?

 

Tosty pełnoziarniste

Składniki:
mąka pszenna graham 54,6%, woda, mąka pszenna, gluten pszenny, drożdże, cukier, olej rzepakowy, sól , mąka fermentowana pszenna, ocet spirytusowy, mąka sojowa, środek do przetwarzania mąki – kwas askorbinowy, naturalny aromat

Okiem dietetyka

Dodatek cukru i octu do zdrowego chleba??? Producent zachęca nas opisem na etykiecie do spożycia tego chleba tostowego, jednak ja Wam zdecydowanie odradzam.
W składzie zdrowego chleba powinna się znaleźć mąka, zakwas, woda i sól, ewentualnie drożdże do podrasowania zakwasu jeśli nie wyrasta odpowiednio, bądź też ziarna i inne zdrowe dodatki wzbogacające wartość pieczywa, m.in. pokrzywa, suszone owoce, płatki.
I tego się trzymajmy przy wyborze chleba.

 

goBio owsiane pełnoziarniste ciastka z nasionami

Składniki:
płatki owsiane* 38%, cukier*, tłuszcz palmowy*, mąka pszenna pełnoziarnista* 14%, nasiona chia* 3%, ekspandowane ziarno amarantusa* 2%, chrupki z komosy ryżowej* 1%, (mąka z komosy ryżowej*, mąka ryżowa*, cukier trzcinowy*), substancje spulchniające (węglany amonu, węglany sodu), syrop cukru inwertowanego*, sól, syrop z buraka cukrowego*.

* – z certyfikowanych upraw ekologicznych

Okiem dietetyka

No cóż, producent bio ciasteczek zachęca nas do nich faktem, że składniki pochodzą z upraw ekologicznych. Mili Państwo, co z tego, skoro w ciastkach jest masa cukru w różnej postaci, a poza nim bardzo niezdrowy tłuszcz palmowy, a ci dwaj – czy ekologiczni, czy tez nie – są tak samo szkodliwi dla zdrowia organizmu. Ten produkt jest niezdrowy. Warto prześwietlić nieco rodzaje użytego do nich cukru ponieważ mógłby ktoś pomyśleć, że w ciastkach są jego zdrowe formy.

Cukier trzcinowy – nie należy do zdrowych zamienników cukru, gdyż tak jak tradycyjny biały cukier w większości składa się z sacharozy i dostarcza ok. 400 kcal w 100 g.

Syrop cukru inwertowanego – nie należy do zdrowych zamienników cukru, gdyż cukier inwertowany oddziałuje na zdrowie w ten sam sposób, co zwykły cukier stołowy.

Syrop z buraka cukrowego – nie należy do zdrowych zamienników cukru, gdyż syrop z buraka cukrowego oddziałuje na zdrowie w ten sam sposób, co zwykły cukier stołowy.

 

Vitanella Ciastka wielozbożowe z dodatkiem miłki abisyńskiej i nasion chia

Składniki:
zboża 70,4% (mąka pszenna 34,1%, mąka pełnoziarnista z pszenicy orkisz 31,1%, mąka z komosy ryżowej 2,1%, nasiona miłki abisyńskiej 1,7%, mąka z amarantusa 1,4%), olej słonecznikowy, cukier, syrop cukru inwertowanego, syrop glukozowy, błonnik grochowy, nasiona chia 1,1%, sól, substancje spulchniające (węglany amonu, węglany sodu), emulgator (lecytyny), aromaty.

Okiem dietetyka

Chwytliwy nagłówek o starożytnych zbożach traci na wartości, gdy tylko zobaczymy co się w ciastkach prócz tych zbóż znajduje. Prócz różnego rodzaju cukrów, chcę zwrócić Waszą uwagę na inne składniki.

Olej słonecznikowy – nie nadaje się do wypieków, jakim są właśnie te ciastka. Olej słonecznikowy ma niski punkt dymienia i pod wpływem wysokiej temperatury staje się toksyczny dla organizmu.

Aromaty – nie wiemy jakiego pochodzenia, czy sztuczne, czy naturalne, czy szkodliwe, czy tez nie, nie ładnie ze strony producenta, że nie chce nas o tym poinformować.

 

Sokoliki parówki

Składniki:
mięso z kurcząt 83%, woda, mięso cielęce 4%, skrobia ziemniaczana, sól, białko z kurcząt, białko wieprzowe, błonnik ziemniaczany, hydrolizowane białko słonecznika, przyprawy i ich ekstrakty (papryka, pieprz, imbir), przeciwutleniacz kwas L-askorbinowy, aromaty, regulator kwasowości octany sodu, aromat dymu wędzarniczego, substancja konserwująca azotyn sodu.

Okiem dietetyka

„Dzieci to lubią”, jak informuje nas Sokołów, jednak to zły wybór żywieniowy dla naszych pociech.

Białko z kurcząt i wieprzowe – nie wiemy jakie konkretnie.

Azotyn sodu – konserwant, który nadaje apetyczny wygląd wędlinom, utrzymuje ich świeżość, jest czynnikiem rakotwórczym!

Poza tym na uwagę zasługuje fakt dodatku aromatu dymu wędzarniczego. Jest to uznany za nieszkodliwy związek chemiczny mający zastąpić w smaku klasyczne wędzenie. Jednak spożywane w nadmiarze również nie jest obojętny dla zdrowia organizmu.

Producent wprowadza konsumenta w błąd pisząc na etykiecie, że użył mięsa drobiowo-cielęcego, a w składzie znajdujemy tez białko wieprzowe, czyli jest to produkt drobiowo-cielęco-wieprzowy.

 

Krakus parówki z piersi kurczaka

Składniki:
mięso z kurczaka 90% (mięso z piersi kurczaka 69%), woda, sól, białko sojowe, stabilizator cytrynian sodu, przyprawy, wzmacniacz smaku glutaminian monosodowy, syrop glukozowy, hydrolizowane białko kukurydziane, ekstrakty przypraw, substancja konserwująca azotyn sodu.

Okiem dietetyka

Ponownie producent wprowadza konsumenta w błąd pisząc, że parówki są wyprodukowane z piersi kurczaka. Jak czytamy w składzie mięsa z kurczaka jest 90% a z tego tylko 69% to mięso z piersi kurczaka. Szybka matematyka pozwala obliczyć, że na 100g produktu mięso z piersi kurczaka to jedynie 62,1g. Jednak najważniejszym dla naszego zdrowia szczegółem jest fakt, że produkt ten jest rakotwórczy!

Glutaminian monosodowy – wzmacniacz smaku uznany w niewielkiej ilości za bezpieczny, jednak najnowsze badania sugerują na potencjalny związek spożycia glutaminianu sodu oraz rozwoju otyłości. Podejrzewany jest także o właściwości uszkadzające płód. Choć sam glutaminian w rozsądnych ilościach jest bezpieczny, to większość produktów, które się w niego wzbogaca – są niskiej wartości, tak jak te parówki. Zdrowiej jest bazować na naturalnych produktach bez wzmacniaczy.

Syrop glukozowy to po prostu cukier, a o szkodliwości azotynu sodu opowiedziałam Wam wyżej.

 

Linha Płatki zbożowe

Składniki:
ryż 61%, cukier, pełne ziarno pszenicy 11%, mleko odtłuszczone w proszku, gluten pszenny, ekstrakt słodu  jęczmiennego, zarodki pszenne, emulgator (mono- i diglycerydy kwasów tłuszczowych), sól, witaminy (B1, B2, niacyna, B5, B6,  biotyna, B9, B12), żelazo.

Okiem dietetyka

Producent pięknie opisuje na etykiecie, że płatki są źródłem błonnika i witamin, a nie dodaje, że przede wszystkim są źródłem cukru, który w składzie znajduje się przed tymi dobrodziejstwami. Te płatki nie mogą stanowić zdrowego śniadania.