post-thumb

 

Słysząc hasło „zdrowa dieta”, wiele osób ma przed sobą widmo długich godzin spędzonych w garach z przerwami na wielkie zakupy w sklepach ze zdrową żywnością
za horrendalne pieniądze. Niektórzy czują się zniechęceni na starcie, ponieważ życie w biegu pochłania wystarczająco dużo czasu i nie wyobrażają oni sobie wyegzekwować go więcej na przyrządzanie 5 posiłków dziennie, do których to składniki kosztowały pół wypłaty.
Chcąc Was zachęcić, kochani, przedstawiam Wam naoczny dowód na to, że zdrowe żywienie nie musi być tak bardzo czasochłonne i drogie zarazem. Chcę pokazać, że możecie pójść do lokalnej Biedronki i wybrać zdrowe produkty gotowe, w dyskontowej cenie,
które z powodzeniem nadadzą się na wartościowy posiłek, bądź będą wymagały połączenia
z innym produktem, np. surówką, kaszą, pełnoziarnistym pieczywem, by miano wartościowego posiłku zyskać. Chcę uczulić Was też jak ważne jest czytanie składów, ponieważ potencjalnie zdrowe produkty z etykiety, po przeczytaniu składu mogą okazać się niezdrowe.

Przedstawiam Wam swego rodzaju analizę tego co warto kupić Biedronce oraz tego na co trzeba uważać, ponieważ choć wydaje się zdrowe to takowym nie jest. Analiza nie zawiera cen. Przy każdym produkcie wymienię dla Was jego skład, opisze bardziej szczegółowo niektóre składniki oraz wtrącę swoją krótką opinię na temat danego produktu. Analiza pomija gro zdrowych produktów takich jak przeciery i passaty pomidorowe, warzywa konserwowe, makarony i inne, bo ich skład jest najczęściej jasny i prosty. Pamiętajcie aby zawsze wybierać jak najkrótszy skład bez zbędnych dodatków w postaci cukru, wzmacniaczy smaku, konserwantów i innych tego typu wypełniaczy

 

Zupa krem z marchwi i czerwonej soczewicy

 

Składniki: woda, marchew 24%, soczewica czerwona 12%, ziemniaki, cebula, por, sól, olej rzepakowy, czosnek przyprawy, ekstrakt
z papryki

 

Okiem dietetyka

Produkt jest ok! Jeśli dodasz do zupy pełnoziarnisty makaron czy kaszę, bądź zagryziesz ją razową bułką, zupa ta będzie stanowić pełnowartościowy posiłek. Nie zapomnij posypać natką pietruszki, a najlepiej zjedz do tego furę sałaty z dodatkiem pestek i voilả, zdrowy, wartościowy posiłek jak ta lala!

Zupa gulaszowa

 

Składniki:
woda, mięso wieprzowe 12%, pomidory krojone 12% (pomidory, sok pomidorowy, sól, regulator kwasowości kwas cytrynowy), ziemniaki, cukinia, papryka czerwona 6%, marchew, cebula 3%, koncentrat pomidorowy, sól, przyprawy (zawierają gorczycę), olej rzepakowy, czosnek.

 

Okiem dietetyka

Dla osób jedzących mięso produkt jest ok! Zupa mięsno-warzywna z bardzo dobrym składem, może posłużyć jako zdrowe danie gotowe. Pamiętaj o uzupełnieniu i wzbogaceniu swojego posiłku, jak wyżej. Musisz wiedzieć, że wg zaleceń, mięso i jego przetwory można jadać nie częściej niż 2 razy w tygodniu. W pozostałe dni tygodnia powinny znaleźć się w naszym menu 2 porcje tłustych ryb morskich oraz rośliny strączkowe.

Zupa krem z cukinii

 

Składniki: cukinia 37%, woda, ziemniaki, cebula, korzeń pietruszki, seler,  sól, olej rzepakowy, czosnek, koper, przyprawy,

 

Okiem dietetyka

Produkt jest ok! Jeśli dodasz do zupy pokrojone w kostkę tofu, bądź soczewice czy ciecierzycę, choćby z puszki, to będzie stanowić pełnowartościowy posiłek. Nie zapomnij zjeść go z pełnoziarnistym makaronem czy kaszą, bądź zagryźć razową bułką
oraz obowiązkowo posypać natką pietruszki. Mile widziana micha dobrej sałaty z pestkami!

 

 

Sałatka grecka

Składniki:
warzywa w zmiennych proporcjach 35% (endywia, escarola, rukola), pomidory koktajlowe 18%, ser sałatkowy typu śródziemnomorskiego 17% (mleko, sól, kultury bakterii kwasu mlekowego zawierające laktozę z mleka, podpuszczka mikrobiologiczna), cebula czerwona 13%, oliwa z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia 9%, oliwki czarne 8% (oliwki, sól, stabilizator: glukonian żelazawy).
Okiem dietetyka

Dla osób jedzących nabiał produkt jest ok! Możesz dorzucić do niego tofu bądź strączki
i zagryźć razową bułką by uzyskać pełnowartościowy posiłek. Jeśli zastanawia Cię rodzaj stabilizatora użytego w oliwkach to już wyjaśniam – glukonian żelazawy to środek chemiczny stosowany do aromatyzowania i stabilizacji barwy produktu, jest bezpieczny. Uznaje się go za szkodliwy dopiero w dużej dawce, kiedy to podrażnia przewód pokarmowy (biegunka, wymioty), a także wątrobę. Poza tym ma zastosowanie w leczeniu niedoborów żelaza i anemii.

 

 Marwit smoothiẻ

 

 

Składniki:
soki i przeciery
z ananasów 50%,
jabłek 25%, bananów 20%, winogron 5%
Okiem dietetyka

Musisz wiedzieć, że soki owocowe i warzywne, nie są najlepszym wyborem żywieniowym, bynajmniej nie dla każdego. Produkty te mają wysoki indeks glikemiczny i są pozbawione wielu cennych składników w jakie bogate są całe owoce i warzywa. W związku z tym, że prezentowane smoothẻ nie ma w składzie nic prócz przecierów z owoców to może być uznane jako zdrowy produkt. Na pewno nie może być ono kojarzone z koktajlem powstałym z owoców i wody poprzez zmiksowanie ich do konsystencji płynnej. Nie polecam wprowadzania go do codziennej diety, a raczej traktowania jako słodką odskocznię J

Marwit świeży sok z pomarańczy i jarmużu

 

Składniki:
sok
z pomarańczy 95%,
sok z jarmużu 5%

 

Okiem dietetyka

I w tym przypadku uwaga, że soki nie są najlepszym wyborem żywieniowym, że lepiej zjeść cały owoc czy warzywo niż czerpać wartości z soków, a napić się po prostu wody. Podstawowa różnica w tym produkcie jest taka, że powstał on ze świeżych owoców
i warzyw oraz nie został poddany procesowi pasteryzacji. Pasteryzacja ma na celu zwiększyć trwałość produktów, ale ma destrukcyjny wpływ na składniki odżywcze wrażliwe na temperaturę, takie jak witamina C. Zatem jeśli chcemy wypić sok to na pewno najlepszym wyborem będzie ten świeżo wyciśnięty, niepasteryzowany, bez zbędnych dodatków.

 

Sałaty

 

Okiem dietetyka

Tego typu sałaty, mixy sałat mogę Wam polecić jeśli nie macie czasu szatkować modrej kapusty, ciąć pekinki czy trzeć białej. Można z nich szybko przygotować fajną sałatkę dodając pestki, ziarna, oliwki, oliwę, pomidorki koktajlowe, ocet balsamiczny, jogurt naturalny, przyprawy czy kto co tam uważa za stosowne, pod warunkiem, że nie jest to dodatek typu wędzony boczek. Pamiętajcie aby zawsze je umyć przed spożyciem.

Natural mix

 

Składniki:
kasza jaglana 92%, suszona cukinia 3%, suszona papryka czerwona 3%, suszona cebula 2%
Okiem dietetyka

Kasza i warzywa 2 w 1, świetnie, że bez zbędnych dodatków, produkt na 5kę!

Jogurt naturalny SKYR 0% tłuszczu o wysokiej zawartości białka

Składniki:
mleko pasteryzowane, żywe kultury bakterii jogurtowych (Streptococcus thermophilus, Lactobacillus bulgaricus)

 

Okiem dietetyka

Kochani, chciałam zwrócić Waszą uwagę na to, że sprawdzanie składu jogurtu naturalnego też jest ważne i że można w nim „namieszać”. Z takiego jogurtu można brać przykład – prosty skład, 0% tłuszczu. Zdrowy dorosły i dziecko może pozwolić sobie na jeden taki jogurt dziennie bez wyrzeczeń.

Ser salami z czarnuszką

zdjęcie z strony:szopi.pl

 

Składniki:
mleko, sól, czarnuszka, bakterie fermentacji mlekowej, stabilizator – chlorek wapnia, barwnik – annato.
Okiem dietetyka

Kolejna zdrowa propozycja dla fanów nabiału. Ser o dobrym składzie, a w dodatku
z czarnuszką. Czarnuszka ma wiele właściwości zdrowotnych, warto włączyć ją na stałe do naszej codziennej diety. Z serem nie należy przesadzać w związku z dużą zawartością tłuszczu, więc na co dzień raczej czarnuszka bez sera J Użyty stabilizator i barwnik są
w pełni bezpieczne.

President Twaróg delikatny naturalny

Składniki:
twaróg naturalny
Okiem dietetyka

Po prostu twaróg! Co prawda 10% tłuszczu ale bez zbędnych dodatków. Na co dzień starajcie się wybierać chudszą odsłonę twarogu.

 

DayUp purre owocowe z jogurtem naturalnym i dodatkami

 

Składniki (przykładowego DayUpa):
purre owocowe 71%
(banan 35%, gruszka 26%, czarna jagoda 10%), jogurt naturalny 26%, płatki quinoa 2%, płatki owsiane 1%.
Okiem dietetyka

Taka tubka to zdrowa przekąska z dobrym prostym składem. Pamiętajmy jednak, że nie zastąpi ona świeżego owocu i jogurtu naturalnego, ponieważ jest to produkt pasteryzowany, czyli poddany obróbce termicznej, a co za tym idzie pozbawiony części składników odżywczych czułych na wysoką temperaturę. Zauważyłam pewien trend u rodziców, którzy podają musy owocowe w tubkach zamiast porcji owocu, nie jest to właściwe podejście dietetyczne.

Spaghetti z ciecierzycy

Składniki:
mąka z ciecierzycy 100%
Okiem dietetyka

Taki makaron z ciecierzycy to zdrowa alternatywa dla osób, którym zależy na większej ilości białka w diecie, a i dla każdego ciekawego nowych smaków.

 Spaghetii z czarnej fasoli

Składniki:
mąka z czarnej fasoli 100%

 

Okiem dietetyka

Sytuacja ja identyczna jak wyżej. Polecam!

 

 Cdn. 🙂