post-thumb

Wersja tej zupy będzie tak różna, jak różne macie warzywa w lodówce, gdyż zawsze warto wykorzystać te, które akurat mamy pod ręką. Poniżej przepis na jedną z moich wersji.

Składniki:

  • 1,5 szklanki czerwonej soczewicy
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka korzeń
  • 1/3 selera
  • 1 por
  • 1 cebula
  • 1 cukinia
  • 1/2 papryki świeżej
  • 2 ziemniaki
  • 3 łyżki mleczka koksowego
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • curry
  • papryka mielona ostra
  • sól
  • czosnek granulowany
  • tymianek

Przygotowanie: soczewicę zalać wodą na 30 min. Piekarnik nagrzać do 200 stop. C, cebulę umieści w kokilce, polać 1 łyżeczką oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego i piec ok 20 min. Z pokrojonej włoszczyzny i wody (ok 2-3 l) ugotować wywar z dodatkiem podpieczonej cebuli, ziela angielskiego, liścia laurowego. W tym czasie pokroić dowolnie pozostałe warzywa: cukinię, paprykę, ziemniaki, dodać do zupy razem z odsączoną soczewicą i całość gotować do miękkości. W razie potrzeby dolać wody, zupa ma być gęsta. Doprawić curry, papryką, czosnkiem, tymiankiem i solą, na koniec dodać mleczko kokosowe, wymieszać.