post-thumb

Dynia hokkaido jest rewelacyjna, gdy偶 nie wymaga obierania 馃檪

 

Sp贸d:

1 szklanka daktyli suszonych bez pestek

90 g p艂atk贸w orkiszowych

2 艂y偶ki mleka ro艣linnego (mo偶na doda膰 krowie)

60 g migda艂贸w

3 艂y偶ki karobu

15 g amarantusa ekspandowanego

 

daktyle zala膰 wrz膮tkiem na 30 min. W tym czasie zmieli膰 p艂atki (troch臋 grubiej ni偶 na m膮k臋), zmieli膰 migda艂y (na du偶e okruchy). Z daktyli odla膰 wod臋, daktyle zmiksowa膰 na mus. P艂atki, migda艂y, mleko, daktyle, karob i amarantus dok艂adnie po艂膮czy膰. Mas臋 wy艂o偶y膰 sp贸d naczynia 偶aroodpornego/foremki, wyr贸wna膰 i wstawi膰 do lod贸wki. Sch艂odzi膰 kilka godzin.

Masa:

500 g upieczonej dyni hokkaido

4 kostki naturalnego tofu (po 180 g)

100 g erytrytol

sok z 2 cytryn

1 puszka mleczka kokosowego (tylko sta艂a cz臋艣膰)

2 艂y偶eczki agar-agar

Dyni臋 zmiksowa膰 z tofu, sokiem i erytrytolem na jednolit膮 mas臋. Ja do tego u偶ywam urz膮dzenia wielofunkcyjnego Speedcook. Mleczko kokosowe sch艂odzi膰, musi sta膰 24 godziny w lod贸wce aby sta艂a cz臋艣膰 oddzieli艂a si臋 od wody. Sta艂膮 cz臋艣膰 mleczka podgrza膰 z agarem ca艂y czas mieszaj膮c aby nie powsta艂y grudki. Gdy mleczko zagotuje si臋 nale偶y je przela膰 do masy i ca艂o艣膰 ponownie zmiksowa膰. Mas臋 wy艂o偶y膰 na sp贸d, wyr贸wna膰 i sch艂odzi膰 kilka godzin (lub ca艂膮 noc).

Wierzch:

1 szklanka daktyli suszonych bez pestek

2 艂y偶ki mas艂a orzechowego Active Primavika

1/3 艂y偶eczki soli

Daktyle zala膰 wrz膮tkiem na 30 min, po tym czasie odla膰 wod臋, daktyle zmiksowa膰 mas艂em orzechowym i sol膮, posmarowa膰 wierzch tofurnika.