Składniki:

500 g musu z dyni hokkaido

150 g płatków owsianych Biobabalscy

100 g daktyle suszone bez pestek

2 łyżki masła orzechowe Primavika

100 g migdałów

+ dżem wiśniowy 100% owoców (słodzony sokiem owocowym)

 

Przygotowanie: dynię umyć, nie obierać (dyni hokkaido nie obieramy 😀 ), pokroić na cząstki, usunąć pestki. Kawałki dyni ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować cienko oliwą z oliwek i piec w 160 stop do miękkości. Dynię zmiksować przy użyciu Speedcooka, mus wymieszać z płatkami, masłem i pokrojonymi daktylami oraz rozdrobnionymi migdałami. Blaszkę wyłożyć papierem, wysmarować lekko oliwą z oliwek, przy użyć łyżki stołowej nabierać porcję ciasta, układać na blaszce w formie ciastka, na wierzchu ułożyć kleks dżemu. Całość piec w 180 stop aż ciastka zetną się (ok 15-20 min). Delikatni odkleić od papieru, wystudzić.