post-thumb

CIASTO

Składniki:

– 450 g gotowanej białej fasoli
– 250 g kaszy gryczanej niepalonej
– 3 miarki białka waniliowego Plantforce Synergy Life (Siła Roślin)
– 100 g masła orzechowego Active (Primavika)
– 1 szklanka daktyli suszonych bez pestek
– 150 ml napoju roślinnego (u mnie sojowe bez cukru)
– 1 łyżeczka wanilii

Przygotowanie: daktyle zalać wrzątkiem. Kaszę zalać wodą na noc. Fasolę wymoczyć przez noc i ugotować.

Kaszę przepłukać na sicie, daktyle odcedzić. Najpierw zmiksować fasole na jednolitą konsystencję, następnie osobno zmiksować daktyle i osobno kaszę. Następnie wszystko zmiksować razem: fasolę, daktyle, kasze, masło, białko,wanilię, napój na jednolitą masę. Jeśli masa będzie za gęsta dodać jeszcze nieco napoju.

Blaszkę wysmarować olejem rzepakowy, przełożyć masę i piec w 180 stop ok 40 min z termoobiegiem.

GALARETKA Z MANGO

Składniki:

– 1 duże mango
– 3 łyżki soku z cytryny
– 2 płaskie łyżki agar agar

Przygotowanie: mango obrać, odkroić od pestki jak najdokładniej, dodać sok z cytryny i zblendować na mus. Mus przełożyć do garnka, dodać agar agar, gotując dokładnie wymieszać aby nie było grudek. Gdy masa zagotuje się wylać ją na ostudzone ciasto i schłodzić.

Można udekorować owocami, orzechami itp., ja położyłam pieczonego plantana 😉