post-thumb

Pizza – ciasto:

Składniki:

– 1,5 szklanki mąki orkiszowej + 1 łyżka do zaczynu
– 0,5 szklanki mąki z płaskurki BioBabalscy
– 0,5 szklanki mąki gryczanej BioBabalscy
– 2 łyżki oleju rzepakowego rafinowanego
– 30 dag drożdży
– 1/3 łyżeczki cukru
– szczypta soli
– 1,5 szklanki “mleka” roślinnego bez cukru( u mnie sojowe Kaufland + nieco więcej w razie potrzeby
– 1 łyżeczka suszonej bazylii

W 0,5 szklaki ciepłego mleka (ok 40 stop) rozpuścić droższe, cukier, mąkę i sól. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W dużej misce połączyć mąki, bazylię, sól, zaczyn. Całość wyrobić, w razie potrzeby dolać nieco ciepłego mleka. Ciasto odstawić w ciepłe miejsce na 30 min (przykryć ściereczką).

W tym czasie przygotować “obkład” – tutaj pełna dowolność, u mnie było tak:
– “ser z ziemniaka i marchewki”
– 2 średnie ziemniaki
– 1 duża marchewka
– 2 ząbki czosnku
– 3 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych
– 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej

Przygotowanie: warzywa obrać, ugotować razem do miękkości, odlać wodę, dodać pozostałe składniki i zblendować na gładką masę. Plus to co miałam w lodówce w niehandlową niedzielę:
– 1 cukinia
– 2 marchewki
– 4 pieczarki
– 1 cebula
– 1 łyżeczka oleju rzepakowego
– 1/2 papryki czerwonej
– trochę ogórków z chili
– ostra papryka

Paprykę pokroić w kostkę, cukinię w plastry, marchew w paski przy pomocy obieraczki do warzyw. Cebulę pokroić w kostkę, pieczarki w plastry. Do garnka wlać na dno nieco wody, podgrzać, wrzucić cebulę i pieczarki, doprawić solą i pieprzem, dusić do miękkości. Cukinię z marchewką wymieszać w misce z olejem i papryką, wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w 180 stop. ok 15 min.

Przygotować blaszkę (z piekarnika), wyłożyć papier do pieczenia, rozwałkować ciasto, posmarować “serem” z ziemniaka i marchewki, ułożyć cebulę z pieczarkami, pieczone warzywa, surową paprykę i ogórki.

Piec pizze w 180 stop z termoobiegiem 15 min.
Do pizzy polecam zielony koktajl: natka pietruszki + roszponka + mango + sok z cytryny + woda 🙂