post-thumb

Śliwkowiec z śmietanką kokosową

Bardzo proste ciasto z bardzo zdrowych składników 🙂

  • 1 szklanka  daktyli suszonych bez pestek
  • 1/2 szklanki mąki orkiszowej razowej
  • 1/2 szklanki mąki jaglanej
  • 1 szklanka mąki z komosy ryżowej
  • 3 duże banany dojrzałe
  • 2 łyżki masła orzechowego Primavika
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • 300 g śliwek świeżych

+

  •  1 puszka mleczka kokosowego schłodzonego przez 24 h w lodówce
  • 1 łyżeczka erytrytolu zmielonego na puder
  • 1 łyżka soku z cytryny

Jeśli nie macie mąki z komosy ryżowej (ja kupiłam ją pierwszy raz z ciekawości) możecie zamienić ją mąką orkiszową i/lub jaglaną.

Przygotowanie daktyle zalać wrzątkiem na 30 min.  Po upływie tego czasu wodę odlać, daktyle zmiksować na krem. W kubku wymieszać sodę i ocet. Banany zmiksować dodać mąki, masło, mieszankę sody i octu, krem z daktyli. Całość wymieszać łyżką, jeśli masa nie będzie chciała połączyć się można dodać nieco mleka roślinnego. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć masę, na wierzchu poukładać śliwki i lekko je wcisnąć w ciasto. Ja pokroiłam śliwki w ósemki. Piekarnik nagrzać do 180 stop. i piec ok 45 min z termoobiegiem. Po przestudzeniu możesz ciasto pospać zmielonym na puder erytrytolem/ksylitolem lub ułożyć bitą śmietankę kokosową.

Stałą część mleczka ubić z erytrytolem i sokiem z cytryny. Ja ubijałam mleczko 2 min w speedcooku.