post-thumb

Pesto z rucoli, liści rzodkiewki, słonecznika i tofu

Zamiast sera czy szynki warto wprowadzić trochę kolorów do swojego menu, świetnie sprawdzi się tutaj pesto 🙂

Składniki:

– 1 tofu wędzone 180 g
– liście z jednego pęczka rzodkiewek
– 50 g rucoli
– 1/2 szklanki nasion słonecznika
– 1 duży ząbek czosnki
– 1 łyżeczka sosu tamari
– 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu

Przygotowanie:

Nasiona słonecznika uprażyć na suchej patelni i zmiksować na pył. Ja użyłam speedcooka (obroty 8 czas 10 sekund). Do nasiona dodać rucolę, liście z natki rzod kiewki (bez łodyg), sos, pokruszone tofu, pieprz i potarty na tarce czosnek. Całość zmiksowałam do połączenia składników. Voila!!!