post-thumb

Truskawkowy tofurnik na gryczano-migdałowym spodzie

Spód:

– 100 g kaszy gryczanej niepalonej
– 1/2 kubka rodzynek
– 1 kubek migdałów

Przygotowanie:

Rodzynki zalać wrzątkiem na 30 min, odcedzić i zmiksować na mus. Migdały zmielić na grube okruchy, dodać mus z rodzynek i kaszę. Całość zmiksować na jednolitą masę. Blaszkę to tarty wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć równo masę. Piekarnik nagrzać do 170 stop. , spód piec 15 min z termoobiegiem.

 

Masa:
– 750 g truskawek mrożonych
– 2 kostki tofu naturalnego po 180 g
– 3 czubate łyżki ksylitolu
– 3 płaskie łyżki agar agar
– truskawki liofilizowane do dekoracji

Przygotowanie:

Rozmrożone truskawki zmiksować na mus. Tofu zmiksować (ja używam speedcooka), dodać ksylitol i połowę musu z truskawek. Zmiksować na jednolitą masę. Pozostałą część truskawek gotować z agarem aż masa zagotuje się, zmniejszyć źródło ciepła i gotować jeszcze 5 min co jakiś czas mieszając. Truskawki z agarem dodać do masy z tofu i całość ponownie zmiksować. Masę wyłożyć na upieczony i ostudzony spód. Udekorować truskawkami liofilizowanymi, schłodzić w lodówce 😉